Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Welkom op onze site.

Openingstijden : 8.00 tot 17.00 uur

Spiraaltjes

In onze praktijk kunnen twee soorten spiraaltjes worden geplaatst: het koperhoudend spiraal en het hormoonspiraal. Beide kunnen worden gebruikt als anticonceptiemiddel en zijn heel betrouwbaar. Het hormoonspiraal kan tevens worden gebruikt als middel tegen overvloedig bloedverlies tijdens de menstruaties. Overweegt u een spiraal, maak dan een afspraak op het spreekuur bij de huisarts om de mogelijkheden en voor- en nadelen te bespreken.

Het spiraaltje wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie. Gedurende deze periode staat de baarmoedermond meer open en gaat het inbrengen gemakkelijker. Het inbrengen begint op dezelfde manier als het inwendig onderzoek dat u misschien al gewend bent. Hoe meer u zich op uw gemak voelt bij uw arts, hoe beter u kunt ontspannen en hoe minder u ervan voelt. De arts zal het spiraaltje met behulp van een zogenaamde inserter via de vagina in de baarmoeder inbrengen. De draadjes worden tot een lengte van ongeveer 3 cm afgeknipt vanaf de baarmoedermond. U kunt de draadjes met de vinger blijven voelen. Het inbrengen neemt in het algemeen niet meer dan 20 minuten in beslag.

Vooraf moet zeker zijn dat er geen infectie aanwezig is. Daarom wordt altijd gevraagd of er een risico op een seksueel overdraagbare aandoening kan zijn. In dat geval wordt eerst een test gedaan en wordt de infectie zo nodig behandeld.

Het plaatsen kan soms wat gevoelig zijn en achteraf een krampachtig gevoel geven, net als bij de menstruatie. Neem daarom één uur voor het plaatsen een pijnstiller in, bijvoorbeeld 500mg paracetamol of 200mg ibuprofen.

Mocht u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgen van aanhoudende buikpijn of koorts, neem dan contact op met uw huisarts.

Het is verstandig zes weken na de plaatsing te laten beoordelen of het spiraaltje nog goed zit. Na die tijd is jaarlijkse controle noodzakelijk.

Het spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. U moet er wel rekening mee houden dat elke geslachtsgemeenschap die plaatsvindt in de week vóór de verwijdering van het spiraaltje alsnog tot een zwangerschap kan leiden. Indien u het spiraaltje wilt vervangen door een andere vorm van anticonceptie is het zeer belangrijk dat u hieraan denkt en uw arts vertelt wanneer u voor het laatst geslachtsgemeenschap hebt gehad. Indien u het spiraaltje tijdens één en hetzelfde consult door uw arts wilt laten vervangen door een volgend spiraaltje is er geen kans op zwangerschap en hoeft u geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen.

De kosten voor plaatsing van de spiraal worden door de zorgverzekering vergoed. De kosten van de spiraal zelf vallen, net als die van andere anticonceptie middelen, voor iedereen boven de 21 jaar buiten de vergoeding van de basisverzekering en vallen onder het eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar of er vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed.

Zie ook de informatie over het spiraaltje bij Thuisarts.nl.